Blogg

JB: Här har ni en som valde kommunalt sommarjobb - i första hand!

Äntligen kravlar jag mig upp ur startgroparna för den här bloggen. Trots att jag vanligtvis skriver mycket är bloggformatet ganska ovant för mig. Hur som helst är jag sedan några månader tillbaka den nya politiska samordnaren för Socialdemokraterna i Växjö.

Genom kritik mot den moderatledda majoritetens förslag om slopad sommarjobbsgaranti kommer jag att beröra var jag kommer ifrån och vad jag gjort fram till idag. Det var med rynkad panna som jag i slutet på förra veckan läste ett pressmeddelande. Där stod det att Växjös ungdomar i för hög utsträckning tagit det enklare jobbet i kommunen under sommaren. Det stod även att de kommunala jobben inte ska vara ett förstahandsalternativ, de ska vara till för dem som inte kan få något annat jobb och därför måste man först söka sig till det privata näringslivet för att kvalificera sig till ett kommunalt sommarjobb.

Om vi skruvar tillbaka tiden lite så ska jag passa på att berätta lite om mig. Sommaren 2007 klev jag in på Gyllebogården i Malmö. Det var min första arbetsplats och mina första arbetsuppgifter var att prata med äldre, hjälpa till vid måltiderna och gå promenader i Mellanhedsparken. Jag har aldrig känt mig så betydelsefull och viktig som i arbetet på äldreboendet. Jobbet hade jag fått via Malmö kommuns sommarjobb för ungdomar och det var mitt förstahandsval och skulle även i fortsättningen att vara. Något år senare fick jag mitt första heltidsvikariat på hemtjänsten på Lindeborg i Malmö.

Ända sedan jag flyttade till Växjö har jag arbetat heltid under somrarna och deltid resten av året inom två av hemtjänstområdena i kommunen. Att arbeta med vård är att varje dag få se livets små hemligheter, jag bär dem med mig vart jag än går. Hösten 2015 påbörjade jag sjuksköterskeutbildningen vid Linnéuniversitetet.

Den moderatledda majoritetens förslag om att kommunens feriejobb endast ska ges till de som inte fått något annat jobb är för mig helt obegripligt. Förslaget osar av en föreställning om att de kommunala jobben tidigare sökts av lata ungdomar och att arbetet inom kommunal sektor är mindre eftersträvansvärt, ett andrahandsval. Det visar samtidigt att den moderatledda majoriteten har en dålig insikt i de utmaningar kommunen står inför när det gäller att rekrytera personal inom all vår verksamhet. Jag tror verkligen att vi måste ta tillvara på varenda ungdom som i första hand vill söka sig till kommunens sommarjobb, det är faktiskt vi som behöver dem!

Jag tackar i alla fall Malmös kommunala ungdomssommarjobb för att jag fick min första erfarenhet inom vård och omsorg. Det gav mig mognad, mod och insikt och kanske var det där sjuksköterskefröet först såddes.

Här har ni i alla fall en som i första hand valt att arbeta för kommunens omsorg och inte för att hon inte fått något annat. Bättre arbete kan man nämligen inte ha!
2016 359