Blogg

OR: Socialdemokraterna har drivit 76 Växjöbor till Kronofogden

I veckan avslöjade Dagens Nyheter att Socialdemokraternas lotteriverksamhet drivit tusentals människor till Kronofogden med spelskulder. Vinsterna från lotterierna finansierar Socialdemokraternas valrörelse och 90 procent av ungdomsförbundet SSUs budget. Läs mer om avslöjandet här: http://www.dn.se/ekonomi/s-saljer-lotter-pa-kredit-till-skuldsatta-och-driver-tusentals-till-kronofogden/

Kommunerna har idag ett ansvar för att ge budget- och skuldrådgivning. Att människor drivs till Kronofogden av spelskulder är något som påverkar verksamheten på Arbete och välfärd, där jag är ordförande. Avslöjandet är allvarligt. Det största lotteriet, Postkodlotteriet, har helt valt bort kreditmöjligheten för inbetalning. Socialdemokraternas lotterier finansierar däremot partikassan med människors skulder.

Socialdemokraterna har tagit pengar direkt ur utsatta människors plånböcker för att finansiera sin valrörelse. För att fylla på i partikassan har de skickat tusentals svenskar och 76 Växjöbor till Kronofogden. Skuldsättningens sociala problem är en känd följd av den ekonomiska utsattheten det innebär. Det krävs nu svar på ett par frågor:

  1. Hur ska Socialdemokraterna i Växjö arbeta för att stoppa att fler Växjöbor drivs till Kronofogden av deras lotteriverksamhet?
  2. Vad ska Socialdemokraterna i Växjö göra för att ersätta de Växjöbor som drivits till skuldsättning hos Kronofogden?

”Den som är satt i skuld är icke fri”, kallade Göran Persson (S) sin bok. Ansvarstagande socialdemokrater behöver nu ta sitt ansvar och befria de berörda Växjöborna från skuldsättningen deras parti försatt dem i. Har de fyllt på partikassan så här, kan de gott öppna den för att betala tillbaka skulderna de försatt 76 Växjöbor i.

Är du intresserad av hur många invånare i din kommun som Socialdemokraterna drivit till Kronofogden? Här finns lista, kommun för kommun:

Kronofogden – Lotteri_Län_Kommun